Pályázatok - Főtér project
Pályázatok - VEKOP-7.2.2-17-2017-00013
VendégkönyvJelenleg 2 vendég online.

Oldalunkat 2010től 2682108
alkalommal keresték fel.Elérhetőség:
2628 Szob, Szent Imre u. 12.
Tel: 27/570-690
        27/570-691
E-mail: szob@szob.hu
[képek betöltése folyamatban...]
Ügyfélfogadás: Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Iroda
Hétfő 0800 - 1230,1300 - 1600 -
Kedd - -
Szerda 0800 - 1230,1300 - 1600 0800 - 1230,1300 - 1530
Csütörtök - -
Péntek 0800 - 1230 0800 - 1230
Polgármester: Hétfő 1000 - 1200,1400 - 1600 , Jegyző: Hétfő 1000 - 1200
Kerékpártúrák

(Térképért kattintson ide!)

A kerékpározás az utóbbi években kedvelt tömegsportág lett hazánkban is. Örvendetes, hogy az igényeket a kerékpározás feltételeinek javítása követte, a Dunakanyarban több kerékpárút is épült, a szakaszok összekapcsolása, Budapestről történő teljes kiépítésük, Ipoly-völgyi meghosszabbításuk jelenleg is folyik. Amennyiben a Szob - Márianosztra - Nagyirtás - Nagybörzsöny erdei kisvasút helyreállításra kerül, a kerékpárszállítási lehetőség bevezetésével jelentősen javulnának a túrázási lehetőségek, hiszen a Nagyirtás - Kóspallag közötti út így körtúrákba lenne kapcsolható, az Ipoly völgye (Nagybörzsöny) könnyebben megközelíthetővé válna. A Bp. - Vác - Szob vasútvonalon engedélyezett a kerékpárszállítás, ami nagyban meggyorsítja a kerék-párosok fővárosból történő kijutását. A Dunakanyarba két keréken kijutni ma még könnyebb a szentendrei oldalon, hiszen Visegrádról komppal átkelve máris a Börzsönyben vagyunk, Bp. - Szentendre - Visegrád között pedig már hosszú kerékpárútszakaszokat is találunk. Már Nagymaros és Zebegény között is kész a kerékpárút, ennek folytatásai a közeljövőben elkészülnek. A hegyi kerékpározás útvonalainak kialakítása a nemzeti park igazgatóságával jelenleg egyeztetés alatt áll. A hegyi kerékpározás mindenféleképpen csak szabályozott keretek között, a gyalogos útvonalaktól elkülönítve, a természeti értékeket megkímélve, elkerülve kerülhet engedélyezésre.

I. Nagymaros - Szokolya - Királyrét - Diósjenő - Závoz - Királyháza - Kemence - Vámosmikola -Nagybörzsöny - Szob - Nagymaros

Nagymarost komppal érhetjük el Visegrád felől, ahová Budapestről már kiépített kerékpárútszakaszok vezetnek a 11-es úttal párhuzamosan. A 12-es főúton Vác felé, a vasútvonal mellett kerekezzünk Kismarosig. Itt a vasúti aluljáróba fordulva Szokolya - Királyrét felé induljunk tovább. (Ha vasúttal érkezünk, Kismaroson bekapcsolódhatunk a túrába.) A Morgó-patak völgyében Börzsönyligeten át, a kisvasút vágányával párhuzamosan, gondozott hétvégi házak, kertek, majd rétek mellett Szokolyára érünk. Előbb jobbra, majd balra kanyarodva (Mányoki Ádám Emlékház) hagyjuk el a községet. A pap-hegyi fatelep után keresztezzük a kisvasút pályáját, majd a Kóspallagra átvezető rossz állapotú erdészeti út elágazását érintjük. A völgyben maradva néhány kanyarral Királyrét üdülőtelep központjába érünk, ahol étkezési lehetőségek között válogathatunk. Az út az ön-kormányzati üdülő sarkán kettéágazik.
A baloldali ágon a vasfazék-völgyi parkolóig juthatunk a Nagy-Vasfazék-patak mentén, ahonnan (inkább gyalogosan) a Magas-taxi és a Nagy-hideg-hegyi turistaház is elérhető.

A jobboldali ág a Szén-patak völgyét kíséri mérsékelt emelkedőn, bájos réteken keresztül. (Letérhetünk a Bajdázói-tóhoz is.) Mintegy 2,5 km után jobbra ágazik el egy erdészeti út, melyen befordulva utunk legnehezebb részéhez érünk. Az út kőzúzalékkal hengerelt, kátyús és emelkedik is. Keresztezzük az országos K jelzést, melyen felfelé a Saj-kút olthatja szomjunkat. A makadámút végtelennek tűnő kanyargással kerülgeti a Boros-hegy, majd a Bárány-bérc lefutó bordáit, oldalvölgyeit. Mintegy 6 km fokozatosan szintbe térő nehéz útszakasz után végre kiérünk az aszfaltos Diósjenő - Kemence erdőgazdasági útra. Ezen felfelé fordulva erősebb emelkedővel elérjük a Závoznak nevezett nyerget. Tovább az út Kemencéig - a Kemence-patak völgyét követve - egyfolytában lejt. Erdők-mezők, patakhidakon való többszöri áthaladás teszi változatossá az utat. Közben Királyházán meg is pihenhetünk, hogy aztán a kiszélesedő völgyben érjük el a Kemence határában épült ifjúsági tábort, majd a strandot. Kemencéről a közforgalmú út szántók, gyümölcsösök között előbb hullámosan, majd hosszú lejtővel -a perőcsényi elágazás mellőzésével - Vámosmikolára vezet. Útközben a Jancsi-hegy - Holló-kő - Várbükk - Magyar-hegy gerince kíséri utunkat délkelet felől, mely "alá" az Orzsán-patak völgyében létesített szép fekvésű horgásztóhoz tehetünk kitérőt.
Vámosmikolát elhagyva az egyenessé váló úton, már az Ipoly völgyében érjük el a nagybörzsönyi bekötő út torkolatát. Ezen befordulva, folyamatos emelkedőn, két éles kanyarral dombhátra jutunk. Szép kilátás a Börzsöny központi része felé. Először a Szent István-templom fogad, majd az egykori bányavároska főterén leparkolva felkereshetjük a Bányásztemplomot, a vízimalmot és a pincesort is. A település széléről remélhetőleg hamarosan újraindul a kisvasút a Hosszú-völgyön át Kisirtásra, hogy onnan tolatós szerpentinekkel kapaszkodjon fel a 400 m magas Vízválasztó kicsiny fennsíkján épült Nagyirtáspusztára, ahol a Szent Orbán Fogadó úszó-medencével is várja a kirándulókat. (Amennyiben a Nagybörzsöny - Nagyirtás erdei kisvasút helyreállításra kerül, úgy Nagyirtásig vonattal utazva, tovább Kóspallag felé kerekezve módosíthatjuk a útvonalunkat.)

Nagybörzsönyből visszatérve az Ipoly völgye országútjára hatalmas réteken, szántókon keresztül előbb Ipolytölgyest, majd Letkést (határátlépő) hagyjuk magunk mögött. Délkelet felé a Nagy-Galla csúcsa tűnik fel. Összeszűkül az Ipoly völgye, a Helembai (Burda)-hegység erdős oldala már Szlovákia. Az Ipoly partja letáborozásra csábit. A völgy újra kitágul és máris Ipolydamásdon vagyunk. Gyepes árterület mentén utunk a Szob - Márianosztra közútba torkollik, melyen jobbra, lefelé rövidesen Szobra, a 12-es út végére érkezünk. Az egykor Szobról induló, Márianosztrán át Nagyirtásra kapaszkodó, majd Nagybörzsönybe leereszkedő kisvasút helyreállítása, turisztikai hasznosítása 40 éve (!) a korábbi útikalauzok álma.
Szobról a 12-es út mellett fokozatosan kiépülő kerékpárúton Zebegényen, Nagymaroson, Kismaroson, Verőcén át kerekezhetünk Vác - Budapest felé, de Szobnál vagy Nagymarosnál komppal a Duna túloldalára is átkelhetünk.

II. Nagymaros - Köves-mező - Törökmező - Kóspallag - (Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny -Zebegény) - Márianosztra - Zebegény - Nagymaros

Nagymarost Visegrádról komppal vagy Bp. Nyugati pu.-ról vonattal érhetjükel. A kompállomástól a K jelzésen - Nagymaros-Visegrád v. m. alatt (!) - kerekezzünk el, majd az erős emelkedő miatt leszállva és tolva a K+ jelzésen sétáljunk fel a Köves-mezőre, ahol elérjük a panoráma út végén lévő parkolót. Innen megkapó kilátás nyílik a Szentendrei-sziget csúcsára, a Nagy-Villámra, a Fellegvárra és Visegrádra. Irányunkat tartva kényelmes betonúton, két éles kanyar után, majd kisebb völgyecskék kerülgetésével kiérünk a tölgyesből Törökmező hatalmas fennsíkjára. A közeli turistaház, sportpálya, a fehér-kúti forráscsoport kedvelt pihenőhellyé teszi a környéket. A műút tovább szintben, majd enyhén lejtve a Szent Gál földre vezet, ahol beletorkollik a kóspallagi országútba. Ezen jobbra visszagurulhatunk a Dunához, balra pedig szintben, majd egy hegyoldali kanyargós szakasz után (jobbra a kóspallagi víztároló) enyhén emelkedve, fenyvesek és tölgyesek közt érjük el a márianosztrai elágazást.

Tovább az út két kanyarral Kóspallagra, majd a településen átvezetve a Kisinóci turistaházhoz vezet. (Kóspallag után jobbról csatlakozik a Szokolya-Királyrét műútról átvezető erdőgazdasági út). A turistaház után az út erdőgazdasági műútként kanyarog fiatal és idősebb tölgyesek között felfelé. Később szintbe tér, majd az Érsek-tisztást átszelve a Nagy-Sas-hegy északi mellékkúpjának oldalában fut tovább. A kanyarok Nagyirtáspuszta vendéglátó turistaközpontjába vezetnek (Szent Orbán Fogadó). A továbbvezető úton érhetjük el a remélhetőleg felújításra kerülő nagybörzsönyi kisvasút állomását, mely valaha Márianosztra-Szob felé is folytatódott. A jövőben talán ezt is igénybevehetjük, de a szép kilátásokkal tarkított, a Farkas-völgybe szerpentinező műúton Nagybörzsöny felé is folytathatjuk utunkat a felújított műúton. Ezt csak száraz időben tegyük, mert az út a végén földútra vált. Nagybörzsönyt a pincesornál érjük el, majd a K jelzés mentén a Bányásztemplom mellett gurulunk a község központjába. Tovább az I. kerékpártúra szerint jutunk vissza a Duna mellé.

Ha a Kóspallag - Márianosztra elágazásban balra, Márianosztra felé fordulunk, erdei műútunk enyhén emelkedve mezőgazdasági területre ér, ahol szintben hullámosan vezet. Márianosztra széle előtt balra (jobbra a szépen helyreállított Kálvária), majd újra balra térve Bőszobon keresztül "forgalommentesen" juthatunk le a 12-es útra, melyen rövidesen a látnivalókban bővelkedő Zebegénybe érünk. Tovább vonattal, vagy kerékpárral kerékpárúton is haladva a Dömösi-szoros partján jutunk vissza Nagymarosra.

Ízelítő a tartalomból:
Balázsi Géza, Gyümölcstermesztő
Balázsi Géza, Gyümölcstermesztő
Szob.hu aloldalak:

Érdy János könyvtár

Fekete István Ált. Isk.

Börzsöny Kisvasút

Ipolykapu Kemping

Szobi Sporthorgász Egyesület

Ipoly Tours

Micsei László festőművész

Szabó Imre szobrászművész

Ziman Lajos szobrászművész

Börzsöny Nehézgyalogság

Szobi PGSE A-54

Szobi SC Labdarúgó Szakosztály

Jiu Jitsu edzések Szobon!

Szobi SC Sakk Szakosztály


http://www.kozpontiregio.hu/A KMOP-4.7.1-13-2014-0013 azonosító számú „Szobi Kistérségi Társulás és Szob Önkormányzat konzorciumának ASP-központhoz csatlakozási projektje" című
projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatásával valósult meg.
Az elnyert támogatás összege: 23 501 350 Ft